Uit de kast als ouder!

Het is pride maand. Dé maand dat we de diversiteit vieren en je mag zijn wie je bent.  Ik ken verscheidene LHBTI-ers in mijn directe omgeving en zie dat uit de kast komen een proces is van durven te gaan staan voor wie je bent.

Maar durf jij zelf wel uit de kast te komen en mezelf helemaal te laten zien met alles wat daarbij hoort? Los van geaardheid, maar echt authentiek kunnen zijn en jezelf helemaal laten zien.
Eigenlijk vind ik dit nog best lastig. De plaatjes van hoe ik zou moeten zijn en de oordelen die erbij komen, komen regelmatig voorbij.

Als ouders is jezelf durven zijn dé grote uitdaging. Je krijgt zoveel adviezen wat je zou moeten doen en hoe je zou moeten reageren. En daarnaast komt ook de eigen kritiek om de hoek kijken, want we willen alleen maar het allerbeste voor ons kind. Een kleine opmerking als ‘je moet je kind vaker op de grond leggen om te spelen’, raakt me al in mijn moederschap. Terwijl ik normaal dit vrij goed naast me neer kan leggen omdat ik weet dat mijn kind meer dan genoeg zelf op de grond speelt. Moeder en vader zijn is de ultieme gelegenheid om uit de kast te komen en te gaan staan voor wie je bent en wat je doet.

Daarom voor jou als professional een mooie kans om ouders te helpen om voor zichzelf te gaan staan en hier trots op te zijn. Hoe meer zelfvertrouwen ouders hebben, hoe beter ze ook de moeilijke momenten aankunnen.  Kijk dus steeds weer, wie is deze ouder en wat heeft hij of zij nodig. Dat is hoe je ouders kunt ondersteunen.
Vaak wordt de vraag gesteld ‘wat kan ik voor je doen’ of ‘wat heb je van mij nodig’. Maar dit is een moeilijke vraag voor ouders. Ten eerste weten ze niet wat jij als professional kunt betekenen en ten tweede moeten ze dan toegeven dat ze hulp nodig hebben.
Een passender vraag is: ‘Hoe kan ik nuttig voor je zijn?’ Hiermee zeg je: ‘Hoe kan ik je steunen terwijl ouders verantwoordelijkheid nemen’.

Dus ga eens bij jezelf na: hoe kun jij ouders helpen om uit de kast te komen?

 

Wist je dat:

  • Op 9 september en 14 oktober weer een training Opvoedkwaliteitenspel gepland staat? Een praktische methodiek om de oudercompetenties te versterken
  • De training Opvoedkwaliteitenspel tegenwoordig maar liefst 13,7 punten van het SKJ en 10 punten van de V&VN ontvangt!
  • Inkura ook training geeft aan professionals over omgaan met kinderen en hun emoties?