Je kinderen zijn je spiegels

Als ambulant gezinsbegeleider ben ik veel met ouders in gesprek over de opvoeding en ouderschap. Vaak ben ik praktisch met ouders aan het kijken wat hoe ze kunnen reageren bij bepaalde opvoedvragen of maak ze bewust van de mogelijkheden in hun ouderschap.
Maar steeds vaker ben ik mij bewust dat het over een andere laag gaat dan het praktische. Het zit niet in het kind of het gedrag dat moet veranderen, maar het gaat over de ouder. Wat maakt dat de ouder zo geraakt is door het gedrag van zijn of haar kind?
Momenteel doe ik de opleiding voor Kindertolk. Het is zo inspirerend wat onze kinderen ons als volwassenen te vertellen hebben. Zij zijn onze spiegel van onopgeloste oude pijnen.

Als ouders geef je je kinderen en jezelf een enorm cadeau om deze pijn aan te kijken.
Ouders willen over het algemeen niets liever dan hun kinderen gelukkig zien, maar ook de kinderen willen andersom niks liever. Daarom helpen ze hun ouders een handje in wat daarvoor nodig is. Alleen moet je dit doorzien.
Als professionals mogen wij veel meer aandacht gaan krijgen voor de laag eronder. Voor de bagage die een ouder meedraagt en wat daarin geraakt wordt. Want op het moment dat iemand zich daar bewust van wordt, kan hij of zij daarmee aan de slag.
Nu hoef je niet meteen de opleiding voor kindertolk te volgen, maar kan je ook met ouders reflecteren op hun eigen opvoeding vroeger en wat daarin nu bij hun eigen kinderen weer naar voren komt. Dit kan ‘gewoon’ met het Opvoedkwaliteitenspel.

Wist je dat:
* Het NCJ de methodiek Opvoedkwaliteiten aanbeveelt voor de her-certificering Stevig Ouderschap?
* Er op 21 april en 2 juni weer een training Opvoedkwaliteiten gepland staat?
* Per 1 mei 2023 de investering van de training Opvoedkwaliteiten omhoog gaat naar €449,- (ex btw)
* Je korting op de training krijgt als je jezelf samen met een andere professional opgeeft.