De kracht van de kwetsbaarheid.

Graag zie ik dat mensen zonder angst durven te delen wat er in hen leeft. Gezien vanuit kwetsbaarheid en verbinding mag alles er zijn.
Iets waarin ik zelf ook hordes in heb moeten nemen. Vaak voelde ik mij niet gezien of afgewezen in de keuzes die ik maakte. Daardoor was ik bang om te delen wat er echt in mij leefde, met angst voor oordelen en afwijzing. Ik dacht dat het aan het oordeel van de ander lag, maar de grootste criticus was ikzelf.
Ik heb echt moeten leren dat alles wat er in mij leeft er mag zijn. Daarbij heb ik ontdekt dat het creëren van veiligheid en het oordeelvrij in verbinding zijn belangrijke voorwaarde zijn om mij open te kunnen stellen naar de ander.

Ook merk ik steeds weer bij de gezinnen waar ik mee werk de angst voor oordelen een rol spelen bij het echte kwetsbare contact. Terwijl dit juist is waar we elkaar ontmoeten.
Er is veel onzekerheid en schaamte bij ouders dat ze het niet goed doen. Helemaal op het moment dat ze hulp nodig hebben.
Ik heb geleerd dat er alleen echt contact kan zijn tussen mensen als er geen angst voor oordelen of schaamte is, maar juist de veiligheid en verbinding. Als dit er is kunnen mensen groeien door reflectie. Alleen met compassie kunnen we een ander hierin begeleiden.

Een inspirerend boek over dit thema is “De kracht van kwetsbaarheid” van Brene Brown. Daarin heeft ze een inspirerende quote; Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van jezelf des ondanks helemaal geven.
Brené Brown stelt dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen.

Dit voelt spannend, maar ook als een mooi uitgangspunt om het nieuwe jaar mee in te gaan. Het wordt in elk geval mijn voornemen. Een jaar met mildheid voor een ander én voor mezelf!

 

Wist je dat:

  • Er op 13 januari en 17 februari 2023 weer een training Opvoedkwaliteitenspel gepland staat? Een praktische methodiek om de oudercompetenties te versterken
  • De training Opvoedkwaliteitenspel tegenwoordig maar liefst 13,7 punten van het SKJ en 14 punten van de V&VN ontvangt!
  • Inkura ook training geeft aan professionals over omgaan met kinderen en hun emoties?