Stel je komt thuis uit je werk en je hebt een aanvaring gehad met je baas en je vertelt erover tegen je partner. Je vertelt hoe boos hij jou gemaakt heeft en hij jouw werk niet respecteert. Stel dan dat je partner zeg: ‘ach dat valt wel mee’ of ‘doe eens rustig joh, dit boze gedoe heb ik nou echt helemaal geen zin in. Ga maar even naar je kamer om af te koelen en als je rustig bent kom je maar terug’.
Hoe zou jij je dan voelen? Grote kans dat je het heel vervelend vindt en je niet gehoord voelt, terwijl dit vaak wel de reactie naar kinderen is.
Vaak snappen ouders/opvoeders niet goed de behoefte van het kind dat er onder zit en reageren primair op een driftig kind in de supermarkt of een kind dat rond stuitert van blijdschap. Meestal wordt het gedrag afgewezen, terwijl op zulke momenten kinderen juist wat te leren hebben. Als ouders/opvoeders leren verder kijken dan het (vaak ongewenste) gedrag van een kind, zien we wat de onderliggende emotie wil vertellen. Door een kind te helpen deze emotie op een meer gewenste manier te uiten kan het zich ontwikkelen tot een zelfbewuste volwassene vol zelfvertrouwen.
Fijne sfeer, veel kennis aanwezig bij de docent. Leuke afwisseling in opdrachten’
Deelnemer NSPOH
Inhoud
- Per emotiegroep (blij, boos, bang, bedroefd) gaan we dieper in op de functie ervan en krijg je psycho-educatie.
- Je leert wat de behoefte van het kind is en welke opvoedvaardigheden het van de ouders/opvoeders vraagt.
- Daarnaast krijg je praktische tools die je kunt inzetten om kinderen te leren omgaan met emoties.
Wat levert de training op
Aan het einde van deze training:
- Kun je uitleggen wat primaire en secundaire emoties zijn.
- Kun je verklaren welke functies emoties hebben.
- Kun je uitleggen wat kinderen te leren hebben op het gebied van emoties.
- Kun je uitleggen wat ouders en/opvoeders kunnen doen om kinderen te helpen met emotieregulatie.
- Heb je per emotie (blij, boos, bang, bedroefd) praktische handvaten gekregen wat je ouders/opvoeders kan adviseren om te doen.
Voor wie
Deze training is ontwikkeld voor professionals die werken met kinderen en/of ouders. Bijvoorbeeld jeugd en gezinsprofessionals zoals JGZ, wijkteams en ambulante begeleiders, maar zeker ook voor het basisonderwijs, groepsleiders in de kinderopvang.
Door
De training wordt gegeven door Ingrid Diepstraten. Zij geeft jaren als opvoedcoach ouders advies over kinderen en emoties en daarnaast geeft ze voor de NSPOH onderwijs over dit onderwerp.
Praktisch
Duur training: 3 uur
Aantal deelnemers: 4-15 personen.
Investering: graag geef ik een offerte op maat.